De Rechtsdoorzee mening over Zwarte Piet

 

ArmeZwartePiet

Wat vind ik van Zwarte Piet. Ik weet het niet. Elke keer als ik een Zwarte Piet ziet, denk ik van ‘hey kijk Zwarte Piet’. Als ik dan denk van ‘Hey kijk Zwarte Piet’ denk ik niet gelijk aan Rachid. Ook niet aan Royston of Jerrel of Mohammed of Khalid. Zorgt blank zijn er dan voor dat je het rascistische element niet ziet?

Afgezien van de gebrekkige rijm hierboven en de poging daarbij om enigszins origineel mij in de discussie over Zwarte Piet te mengen mislukt, en nu nog erger, is het wel hoog tijd dat ik mijn mening laat horen. Dat is natuurlijk geheel arbitrair door mijzelf besloten, maar voor en tegenstanders in deze discussie lijken 1 ding niet meer te willen zien en dat is de betekenis van Zwarte Piet zelf. De discussie die tot nog toe is gevoerd is de volgende:

Voorstander: Zwarte Piet is zwart van roet

Tegenstander: Zwarte Piet is een slaaf

Deze argumenten worden keer op keer tegen elkaar uitgespeeld. Tel daarbij op dat de VN niet meer begrijpt dat Santa Claus, de vriendelijke dikzak die cadeautjes geeft, in Amerika een mengelmoes is van Marketing van Coca Cola en ‘onze’ Sinterklaas en het feest is compleet. Ook uitweiden over de geschiedenis van Zwarte Piet gebeurt altijd met een agenda in het achterhoofd. Zwarte Piet is ofwel racistisch, want hij is geïnspireerd op een zwarte knecht uit een boekje in de achttiende eeuw, ofwel Zwarte Piet is niet racistisch, want we noemen hem bijvoorbeeld niet meer zwart.

Wat ik mis is een observatie. Wat zien we eigenlijk? We zien een blanke man die zichzelf zwart sminkt. Dan moet je je eerst eens afvragen waar de kleur zwart allemaal voor staat in de traditionele zin van het woord. Zwart is bij uitstek geassocieerd met negatieve elementen. Zwart kijker, zwartgallig zijn, zwart rijden, zwarte kunst en ga zo maar door. Zwart staat dus voor de zonden in het leven. Slaat het daarmee ook op mensen? Dan hebben we nog heel wat elementen uit onze samenleving weg te bannen.

Maar niet alleen in onze cultuur is zwart geassocieerd met negatief. Kijk naar de traditie van Hadji Firoez in Perzië. De Arabieren aldaar verven hun gezicht zwart en zijn daarmee de boodschapper van het nieuwe jaar. Nu zijn ze daar geen knechten van een witte man op een groot wit paard, maar is de ontstaansgeschiedenis dat het zwarte duivels zijn die verjaagd moeten worden. In Oostenrijk is dit vergelijkbaar met de Krampustraditie in Duitsland met Knecht Ruprecht en Père Fouettard in Frankrijk. Allemaal boemannen die al dan niet zwart worden afgebeeld. Overigens begeleiden ze allemaal Sinterklaas of een dergelijke figuur.

Is Zwarte Piet dan racistisch? Ik vind van niet. Wat er naar mijn mening gebeurt is dat de donkere medemens te allen tijde op zoek is naar mogelijkheden om de slavernijkaart te trekken. Het gaat om de meest pietluttige dingen en het erge is dat er mensen er steun aangeven. Het hele debat omtrent zwarte piet en het vermeende racistische karakter is te vergelijken met de situatie van de Joden. Dit volk heeft extreem geleden, is door de Westerse samenleving (ja door ons allemaal) uitgekotst en vervolgd en heeft nu een eigen staat. Een enorme fuck-up van de Britten heeft ertoe geleid dat de Joden dit stuk land moeten delen met de Palestijnen.

De Joden begaan de grofste schendingen van allerlei verdragen, maar het Westen durft er weinig van te zeggen. De grote vriend van het land is namelijk Amerika. Dit bolwerk van hypocriet denken steunt de staat Israël door dik en dun en je tegen Israël en hun doen keren, wordt gezien als een daad van antisemitisme. Complete kolder natuurlijk. Op dezelfde manier als de Holocaustkaart wordt getrokken, ik sta overigens niet helemaal alleen in deze bewering, is de donkere medemens op zoek om de slavernijkaart te kunnen trekken. Er heerst een groot gevoel van minderwaardigheid bij de donkere gemeenschap, anders zijn de acties niet te verklaren.

Wie is er dan racistisch? In de Westerse samenleving (daar hoort Japan ook bij), is ras al lang geen issue meer. Mensen worden beoordeeld op hun kunnen en dankzij kunnen kent Amerika nu bijvoorbeeld een donkere president, is een Aziaat de leider van de VN en zit een vrouw op de topstoel van het IMF (het zijn maar drie krenten uit de pap die ik gekozen heb). Verschillen zijn in de westerse samenleving steeds kleiner geworden en daarin past het gevoel van oneerlijkheid van de donkere medemens niet meer.

Het wordt tijd voor een gedragsverandering bij deze groep mensen. Een gedragsverandering dat ze zichzelf als gelijke gaan beschouwen van de blanken. De blanken hebben dit namelijk al lang gedaan. Zij hebben boete gedaan voor het slavernijverleden door monumenten op te richten en de ex-kolonies nog jarenlang te steunen. Engeland doet dit bijvoorbeeld nog steeds. Pas als de donkere medemens een gedragsverandering ondergaat, is het Sinterklaasfeest weer een onschuldig kinderfeest. Eén ding is zeker, Zwarte Piet veranderen is een daad van hypocrisie die de slachtofferrol van de donkere medemens alleen maar versterkt.

De Rechtsdoorzee mening over Zwarte Piet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *