De dingen die we doen voor “duimpjes”

Dat een Facebookprofiel een wereld van verschil is met de persoon erachter hoef ik de meeste gebruikers niet meer uit te leggen. Jij deelt alleen beeldmateriaal waarvan jij wilt dat het gezien wordt, deelt de artikelen waarmee jij geassocieerd wilt worden en vertelt in je updates alleen de zaken waarvan jij wilt dat mensen ze weten. Het is éénrichtingsverkeer. Jij hebt het onderwerp bepaald en de zaken weggelaten waarvan je niet wilt dat er over wordt gepraat. Goed bezig! Je bent een ware online Poetin! (Of Goebbels, zo u wilt. Ik was persoonlijk een beetje huiverig met de vergelijking, vandaar..)

Dat wij (Ja! Niet wegkijken, jij ook!) propaganda toepassen op onze “vrienden” is nog niet eens het grootste probleem. Het probleem ligt in de manier waarop. Het beste voorbeeld wat ik kan geven is hoe wij Nederlanders op social media zijn omgegaan met de vliegramp van vlucht MH17. Ik hoef je geheugen vast niet op te frissen..

Wat er met vlucht MH17 is gebeurd is gruwelijk. Tien jaar geleden had heel Nederland hiervoor massaal de vlag halfstok gehangen. Miljoenen zouden de herdenkingsdiensten hebben bijgewoond.

Met een groot verschil: we hadden het in stilte gedaan. Uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden. NIET voor “likes” of “shares”! Op de herdenkingsdag heb ik meer vlaggen online voorbij zien komen dan offline! Stel je eens voor dat je tien jaar geleden de vlag halfstok had gehangen, en vervolgens om complimentjes ging bedelen bij je buurman omdat de zon er zo mooi op scheen!? Dat is wat je hebt gedaan met die foto van je vlag op Facebook. Je wilde een foto voor je vrienden, zodat je aan het einde van de dag je telefoon kon pakken en je “vind-ik-leuks” kon tellen.

Walgelijk. Door de invloeden van social media op ons dagelijkse bestaan zijn wij veranderd in egocentrische, aandachtsgeile, beeldschermverslaafden. Ik denk dat ik mijn opa’s oude zwart-wit camera maar weer eens opzoek. Dan begin ik langzaam aan een album dat nooit online komt. Als je wilt mag je de foto’s zien, maar het hoeft niet, ik wil ze niet opdringen. Maar als je toch komt, waardeer ik dat. Dan zijn we echte vrienden. Jij vindt mijn foto’s leuk en ik jouw reacties. Maar dat houden we tussen ons. Dat hoeven onze 500 andere ‘vrienden’ nooit te weten.

De dingen die we doen voor “duimpjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *